פרולוג: באוגוסט 2020 התקשר אלי בעל חברה מסחרית ואמר לי שיש חשד שמנהלת חשבונות שעבדה בחברה בשלוש השנים האחרונות, ועזבה, מעלה בכספי החברה בסכום הגדול מחצי מיליון ש"ח.
אפילוג: אחרי חודשיים (ברוטו) של עבודה, חתמתי על חוות דעת מומחה שהוגשה לביהמ"ש, במסגרת בקשה של החברה להטלת עיקולים במעמד צד אחד ותביעה נגד העובדת. במסגרת פשרה החזירה המועלת לחברה מחצית סכום הגניבה, כי זה היה המקסימום שיכלה להחזיר.
שיטת הפעולה של אביבית בביצוע הגניבות ובהסתרתן
אביבית (שם בדוי) היתה מושכת מזומן שהצטבר בקופה ממכירות, לצורך הפקדה בחשבון הבנק של החברה, ורושמת בספרי החברה הפקדת מזומן בבנק, אולם בפועל לא הפקידה בבנק את כל הסכום שמשכה מקופת המזומנים. זהו כמובן ליקוי חמור בבקרה פנימית, אבל החברה היתה קטנה יחסית ולא היתה נהוגה הפרדת תפקידים.
כדי להסתיר את הגניבות שלה אביבית ביצעה רישומים כוזבים בספרי החברה, שנועדו להתאים את היתרה בחשבון הבנק ליתרה בספרי החברה. היא עשתה זאת בהרבה שיטות שייקצר המצע מלפרט.
ברור שכתוצאה מרישום בספרים של הפקדה שלא בוצעה בפועל, יש הפרש בין היתרה בחשבון הבנק בספרי החברה ליתרה בחשבון הבנק בפועל.
איך סגרה אביבית את ההפרש הזה? במספר דרכים. במספר מקרים, כאשר החברה קיבלה תקבול מחברת כרטיסי אשראי ישירות לחשבון הבנק, אביבית רשמה בחשבון הבנק בהנהלת החשבונות סכום קטן יותר מהסכום שהתקבל בפועל. ההפרש בין הסכום שהתקבל בפועל לסכום שאביבית רשמה היה הסכום שהיא גנבה.
כדי שהגניבה לא תתגלה בעת ביצוע התאמת בנק, אביבית זייפה גם את דפי הבנק שאותם קלטה בתוכנת הנהלת החשבונות. בשורה המודגשת מופיע התיקון שאביבית ביצעה בדפי חשבון הבנק, כדי למנוע גילוי הגניבה במסגרת התאמת הבנק.
ברור שהזיוף שתארתי לעיל נועד לצורכי התאמת הבנק בלבד, כדי לרמות את רואי החשבון המבקרים. כדי להדגים את מורכבות החקירה והכנת חוות הדעת אני מציג עוד דוגמה לשיטות הגניבה וההסתרה בהם השתמשה אביבית.
בחודש יוני 2019 אביבית רשמה הפקדה של 63,600 ש"ח בחשבון הבנק, אולם בפועל הפקידה 5,500 ש"ח בלבד. את ההפרש בין שני הסכומים - 57,750 ש"ח אביבית גנבה.
כדי להתאים את הרישומים בחשבון הבנק לחשבון הבנק בפועל אביבית רשמה רישום כוזב של קניות יבוא כנגד הרישום בחשבון הבנק.
אביבית רשמה את תאריך האסמכתה ותאריך הערך של רישום קניות היבוא בחודש פברואר 2019, תאריך שבכוונה אין כל קשר בינו לבין תאריך גניבת המזומנים, שהיה יוני 2019. את הוכחת הרישום הכוזב גיליתי על ידי בדיקת מספר התנועה בה נרשמה פעולה זו. מספר התנועה הוא 42300 אולם מבדיקת מספרי התנועות ניתן לראות כי מספר תנועה זו גדול יותר ממספרי התנועות בחשבון הבנק בו נרשמו ההפקדות לעיל. מספרי התנועות ב – יוני 2019 הם 38097 ו – 38099, מספרי תנועות קטנים ממספר התנועה בו נרשם הרישום הכוזב של הקניות, למרות שפעולת רישום קניות היבוא נעשתה לכאורה 3 חודשים לפני פעולת ההפקדה. אנחנו יודעים שמספרי תנועות הינם מספר שמופק באופן אוטומטי על ידי המחשב ולא ניתן לשינוי על ידי מנהל החשבונות המבצע את הקליטה, ולכן אי הסבירות במספר התנועה מוכיח כי התנועה לא בוצעה במועד אותו רשמה אביבית, והיא הוכחה נוספת לרישום הכוזב של רישום קניות יבוא שהוסבר לעיל, ושנועד להסתיר את הגניבה.
* רו"ח בועז יפעת מומחה בביקורת חקירתית ובכלכלה וחשבונאות משפטית.