top of page
  • תמונת הסופר/תMONAROV

העצמת החדשנות בתחום ה - SOX באמצעות בינה מלאכותית, ניתוח נתונים ואוטומציה

חברת הייעוץ הבינלאומית Protiviti ערכה סקר העוסק בשיפור תהליכי התאימות לחוק סרבנס-אוקסלי (SOX) באמצעות כלים טכנולוגיים מתקדמים, כולל אוטומציה, ניתוח נתונים ובינה מלאכותית. מאז חקיקת SOX השאיפה לשמור על שלמות ודיווח אמין של דוחות פיננסיים נותרה בעינה, אך דרישות הביקורת נעשו מורכבות יותר, וכיום נעשה שימוש גובר בטכנולוגיות כדי להתמודד עם האתגרים הללו. סקר שנערך בקרב למעלה מ 1,500 אנשי מקצוע בתחום הכספים והביקורת מגלה תובנות, להלן העיקריות שבהן.


עלייה בהיקף העבודה, שעות והעלויות של תאימות SOX

בשנים האחרונות ניכרת עלייה משמעותית בהיקף שעות העבודה והעלויות הכרוכות בביצוע בדיקות SOX בעוד שתקציבים רבים לא גדלו בהתאם. גורמים כמו בדיקות ובקרות נוספות, נהלים מעודכנים לבדיקת יעילות הבקרות ושינויים בסביבות טכנולוגיות הם חלק מהסיבות לכך. גורמי חוץ, כמו שינויים בשוק, טלטלות פנימיות ושינויים במבנה הארגוני (כגון מעבר למודלים היברידיים של עבודה מרחוק), מוסיפים אף הם לעומס על מחלקות הביקורת.

המצב הזה דורש שינוי פרדיגמטי – בניית מערך SOX חדשני וגמיש יותר אשר יכלול ניתוחים מתקדמים ואוטומציה של תהליכי בקרה. בעוד חברות רבות מתקשות לנצל כלים טכנולוגיים קיימים או לאמץ פתרונות טכנולוגיים מתקדמים, ישנן הזדמנויות רבות לייעול תהליכים ולהפחתת עלויות.


עלייה בהיקף פעילות ה SOX בשנה האחרונה:

 

 עלייה בעלויות ביצוע בקרות SOX לאורך השנתיים האחרונות:


הפוטנציאל בשימוש בבינה מלאכותית (AI)

למרות הפוטנציאל העצום של בינה מלאכותית לשנות את אופן העבודה של תהליכי SOX רק מיעוט מהארגונים משתמשים בה כיום. התועלות המרכזיות כוללות אוטומציה של תהליכי מיפוי סיכונים, תיעוד בקרה, איסוף עדויות וביצוע ניתוחים מהירים יותר. בינה מלאכותית יכולה גם לשפר את בדיקות הבקרה הפנימית, להקטין את משך הזמן שמוקדש למשימות חוזרות ונשנות, ולשפר את זיהוי ההונאות על בסיס ניתוח נתונים היסטוריים.

הבינה המלאכותית אף עשויה לסייע בניתוח המידע לצורך הפקת דוחות מקיפים עם פחות התערבות אנושית. לדוגמה, יכולה להפיק מסמכי תיעוד ותסריטי בדיקה מתוך ישיבות עבודה מוקלטות, דבר שיעזור לייעול התהליכים. יתר על כן, בינה מלאכותית מאפשרת זיהוי דפוסים חריגים שעלולים להעיד על פעילויות לא תקינות או הונאות. למרות כל זאת, 78% מהארגונים שלקחו חלק בסקר לא עושים שימוש בבינה מלאכותית בשלב זה במסגרת פעילויות ה - SOX שלהם.


פוטנציאל ההשפעה של הטמעת AI על פעילויות ה SOX השונות:


אתגרי השימוש בטכנולוגיות מתקדמות

למרות הפוטנציאל העצום של אוטומציה וניתוח מתקדם בפעילותה – SOX, הגורמים העיקריים לחוסר השימוש בהם, הם קשיים באינטגרציה של מערכות חדשות עם מערכות קיימות ומחסור בכוח אדם מיומן. יותר מ-40% מהמשתתפים בסקר ציינו שהאתגר הגדול ביותר הוא השגת עובדים עם המיומנויות הנדרשות כדי להשתמש בכלים טכנולוגיים מתקדמים, כמו כלי ניתוח ואוטומציה.

הממצאים מצביעים על כך שלמרות ההכרה בפוטנציאל של ניתוח מתקדם ואוטומציה, יישום הכלים האלה עדיין נמצא בשלבים התחלתיים בארגונים רבים. כדי למנף את היתרונות הטכנולוגיים בצורה מיטבית, יש צורך בהשקעה במיומנויות ובהכשרת אנשי הצוות, דבר שלעיתים קרובות אינו מקבל עדיפות מספקת.


רמת הביטחון בארגונים להטמעת מערכות חדשות, ניתוח נתונים ודיווח:


הגורמים העיקריים לחוסר השימוש במערכות אוטומציה וניתוח נתונים:



יצירת תשתית לעתיד חדשני בתחום פעילויות ה – SOX

כדי לקדם חדשנות בתחום ה - SOX יש צורך בהטמעה רחבה יותר של אוטומציה וטכנולוגיה. פעילויות כמו בדיקות בקרה, ניטור ודיווח הם התחומים שבהם אפשר להפיק את מירב התועלות משימוש בתהליכי אוטומציה. הכלים הטכנולוגיים יכולים להקטין את הזמן המושקע במשימות אלו ולאפשר לצוותים להתמקד בפעילויות עם ערך גבוה יותר.

למשל, ניתן להשתמש באוטומציה כדי לבצע בדיקות בקרה בצורה רציפה (במקום מחזורית), להפיק תוצאות בדיקה באופן אוטומטי ולעדכן את מערכות ניהול הסיכונים. כלים אנליטיים אף יכולים לספק תובנות בזמן אמת על מצב הבקרות הארגוניות, ובכך לאפשר תיקון בעיות באופן מיידי.


דעות לגבי רמת המקצועיות של העובדים לשם הטמעת טכנולוגיות חדשות בתחום ה SOX:


איך מתקדמים (קריאה לפעולה)

  • אימוץ טכנולוגיות קיימות: שימוש בכלים הקיימים לניהול ביקורת ואוטומציה.

  • פיתוח מפת דרכים טכנולוגית: יצירת תוכנית ארוכת טווח לשילוב בינה מלאכותית, תהליכי אוטומציה וניתוח נתונים בפעילויות ה SOX.

  • פרויקט "פיילוט": ביצוע פרויקטים קטנים שמדגימים את הערך של אוטומציה ובינה מלאכותית.

  • פיתוח מיומנויות: השקעה בהכשרה ופיתוח מיומנויות של צוותי הSOX .

  • שיתוף פעולה עם מומחים חיצוניים: שיתוף פעולה עם מומחים חיצוניים להאצת תהליך אימוץ הטכנולוגיות.


לסיכום

השימוש בטכנולוגיות מתקדמות ואוטומציה בתחום ה SOX מהווה הזדמנות עצומה לארגונים לשפר את יעילותם, להפחית עלויות ולהתמודד עם הדרישות השונות ההולכות ומתרבות. עם זאת, ההצלחה תלויה גם בהשקעה במיומנויות חדשות וביישום הדרגתי ומחושב של פתרונות טכנולוגיים, לצד אימוץ של גישה חדשנית ומתקדמת להתמודדות עם הסיכונים והאתגרים.


נשמח לעמוד לרשותכם בהעצמת החדשנות בתחום ה - SOX באמצעות בינה מלאכותית, ניתוח נתונים ואוטומציה על ידי צוות המומחים שלנו ומערכת Effective-Control) Effcon) אשר פותחה על ידינו. המערכת הינה מערכת ממוחשבת ייחודית אשר פותחה על בסיס של למעלה מ-20 שנות ניסיון בתחום הבקרה הפנימית וייעוץ למניעת מעילות. המערכת מאפשרת לקיים תהליך בקרה ממוכן, מתמשך ובלתי תלוי לצורך איתור מעילות ואי סדרים, צמצום הסיכונים התפעוליים ובחינת אפקטיביות הבקרה הפנימית בארגונים.


Comentarii


Comentariile au fost dezactivate.
bottom of page